W dniu 19 maja 2022 roku grupa uczniów kształcących się w zawodzie kucharz z Branżowej Szkoły I Stopnia w Adamowie uczestniczyła w Międzynarodowych Branżowych Targach Żywności w Warszawie, jednej z dwóch najważniejszych imprez branżowych w Polsce dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu.

28 kwietnia br. w ramach obchodów 231 rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja  młodzież ze szkół ponadpodstawowych Powiatu Łukowskiego wzięła udział w V Pieszym Rajdzie 3 Majowym po Rezerwacie Jata. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie kl. II A wraz z opiekunami p. Pawłem Warpasem i  p. Andrzejem Wiśniewskim. Uczestnicy Rajdu w zmiennych warunkach pogodowych, przeszli trasę liczącą 12 km
od cmentarza w Gręzówce do wiaty edukacyjnej „Ostoja” w Żdżarach.  Wędrówce towarzyszyła miła atmosfera, zaś na koniec czekał ciepły posiłek.

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia w Adamowie nie mogą narzekać na brak zajęć rozwijających ich wiedzę i umiejętności zawodowe. Jeszcze dzięki staraniom poprzedniego dyrektora szkoły – p. Jarosława Szczepaniaka, placówka pozyskała fundusze na realizację wyjazdu międzynarodowego dla uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia celem rozwijania i wymiany doświadczeń zawodowych. Pozostałe działania związane z organizacją mobilności edukacyjnej uczniów do Grecji od początku roku szkolnego 2021/2022 koordynowane były już bezpośrednio przez koordynatora projektu – p. Jagodę Abramek i dyrektor Szkoły – p. Sylwię Żelazowską. 

W dniach 23-24 marca Uniwersytet Humanistyczno Przyrodniczy w Siedlcach otworzył swoje drzwi dla przyszłych studentów. Z okazji odwiedzenia tej wyższej uczelni skorzystali uczniowie klas trzecich LO im. BCh. Do Siedlec pojechały klasy 3a i 3b wraz z wychowawcami i panią dyrektor. Celem naszego wyjazdu był Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, z którym nasza szkoła zamierza nawiązać współpracę. 

Back to top