Uczennice naszej szkoły: Katarzyna Syta z kl. III ku ZSZ i Agata Turek z kl. IIk/f ZSZ wraz z opiekunem Panią Marianną Baran brały udział w warsztatach kulinarnych z mistrzem kuchni Tomaszem Jakubiakiem, które odbyły się 28 listopada br. w Zespole Szkół nr 5 w Lublinie.
Organizatorem była firma Smarten Jacek Krawczyk, która przygotowała to przedsięwzięcie dla Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Lublinie. Warsztaty poprzedzone były wykładem wprowadzającym w świat kulinarnego dorobku Lubelszczyzny. W części praktycznej, nad którą czuwał Tomasz Jakubiak, młodzież przygotowywała dania kuchni regionalnej i tradycyjnej wywodzącej się z kuchni chłopskiej i szlacheckiej. Uczestnicy warsztatów mieli okazję zapoznać się z daniami przygotowanymi między innymi z podrobów, ryb czy warzyw lub owoców, a podanymi w nietypowy sposób. Każdy z uczestników mógł popróbować przygotowanych dań, były to między innymi: potrawka z ogonów z soczewicą i rydzami, sałatka z buraczków i smażonymi nerkami, pierogi z mięsem i soczewicą, zupa rybna inaczej, leniwe z dyni na słodko, turbot pieczony z puree z białych warzyw i sałatką z brukselki, zupa z dyni z maślanką i prażonymi pestkami słonecznika. Na zakończenie młodzież od organizatora warsztatów otrzymała fartuchy z logo oraz pamiątkowe dyplomy i albumy „Księga szefów kuchni”. Podziękowania i albumy dostali też opiekunowie. Wyjazd naszych uczennic na te warsztaty był wielkim wyróżnieniem, gdyż Kasia i Agata znalazły się wśród najbardziej wyróżniający się uczniów klas gastronomicznych szkół rolniczych Lubelszczyzny. Gratulujemy.